Sociaal Domein |
---|
Inleiding
Het programma sociaal domein levert een bijdrage aan de kernwaarde sociale en vitale kernen. Binnen onze kernen is sprake van dorpse saamhorigheid en gemeenschapszin. In onze kernen zijn inwoners actief, helpen ze elkaar en nemen ze zelf initiatief. Dit willen we behouden en verder versterken. Dit doen we samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.
Het programma sociaal domein levert een bijdrage aan de kernwaarde bereikbare en bedrijvige gemeente. Het gaat dan in het bijzonder om de strategische keuze van voldoende arbeidspotentieel waarbij participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onderdeel is.
Op het gebied van wonen en zorg is er een opgave voor de gemeente Stein. Er is sprake van bevolkingskrimp, van vergrijzing en ontgroening. Aansluitend op het rijksbeleid stimuleren wij dat mensen langer thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. Daarom streven wij naar toekomstbestendige kernen, met passende (zorg- en welzijn)voorzieningen en een infrastructuur die aansluit bij de uitdagingen van deze tijd. Met het vaststellen van de woon-zorg visie hebben we in 2023 een belangrijke basis gelegd om uitvoering te geven aan deze opgave.
Taakvelden
Dit programma omvat de taakvelden:
6.1 Samenkracht en burgerparticipatie
6.2 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen (was voorheen Wijkteams)
6.3 Inkomensregelingen
6.4 WSW en beschut werk (was voorheen Begeleide participatie)
6.5 Arbeidsparticipatie
6.6 Maatwerkvoorzieningen (Wmo)
6.71A Hulp bij het huishouden (WMO)
6.71B Begeleiding (WMO)
6.71C Dagbesteding (WMO)
6.71D Overige maatwerkarrangementen (WMO)
6.72A Jeugdhulp begeleiding
6.72B Jeugdhulp behandeling
6.72C Jeugdhulp dagbesteding
6.72D Jeugdhulp zonder verblijf overig
6.73A Pleegzorg
6.73B Gezinsgericht
6.73C Jeugdhulp met verblijf overig
6.74A Jeugdhulp behandeling GGZ zonder verblijf
6.74B Jeugdhulp crisis/LTA/GGZ verblijf
6.74C Gesloten plaatsing
6.81A Beschermd wonen (WMO)
6.81B Maatschappelijke- vrouwenopvang (WMO)
6.82A Jeugdbescherming
6.82B Jeugdreclassering
Wat hebben we bereikt ?
In 2023 hebben we resterende opgaven van het project Grip Op Sociaal Domein afgerond. De uitvoering WMO/Jeugd is in 2023 overgegaan op het nieuwe systeem MensCentraal en we hebben het dashboard sociaal domein in gebruik genomen. Deze doorontwikkeling is een belangrijke stap om in de toekomst grip op het sociaal domein te blijven houden.
In 2023 hebben we opnieuw te maken gehad met langere wachttijden bij de WMO dan gebruikelijk. Ook uitvoerende organisaties hadden te maken met wachtlijsten. In het najaar van 2023 hebben we de wachtlijsten intern beter onder controle gekregen. Met interventies als langdurig indiceren, maar ook met het nieuwe cliëntvolgsysteem, MensCentraal, hebben we stappen gezet om in de toekomst grip te blijven houden op de wachtlijsten.
Een belangrijke wijziging binnen de Schuldhulpverlening is ingegaan op 1 juli 2023. Op dat moment is de looptijd van de wettelijke schuldsanering (Wsnp) gehalveerd van drie naar anderhalf jaar. Vanaf die datum is de basis voor elk nieuw Wsnp-traject 18 maanden.
In 2023 is gestart met het verkennen van de hervormingsagenda jeugd en wat dit betekent voor Stein en onze toegang. Hierbij wordt het duurzaam verbeteren van de jeugdhulp en het jeugdhulpstelsel onderzocht, zowel op lokaal als regionaal niveau.
Bezuinigingen
Wat hebben we ervoor gedaan ?