Opzet jaarstukken 2023
De jaarstukken 2023 volgt de wettelijke voorschriften en is daartoe opgebouwd uit een ‘jaarverslag’ en een ‘jaarrekening’. Het jaarverslag bestaat uit de programmaverantwoording en de paragrafen . De jaarrekening bestaat uit de balans, het overzicht van baten en lasten in de jaarrekening en het overzicht van de investeringen in de jaarrekening.
Centraal in het jaarverslag staan de volgende vragen:
- Wat hebben we bereikt?
- Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Wat heeft het gekost?
Specifieke aandachtspunten bij de financiële overzichten bij de programma’s:
• Begroting na wijziging 2023:
Dit is de primaire begroting 2023 inclusief de mutaties van berap 2023, slotwijziging 2023 en de overige, door de raad vastgestelde, begrotingswijzigingen in 2023.
• Verschillenanalyse:
Deze omvat een toelichting op hoofdlijnen van de afwijkingen tussen de begrotingscijfers 2023 na wijziging en de werkelijke cijfers 2023. Afwijkingen tussen de begroting na wijziging en de primaire begroting 2023 zijn al in eerdere rapportages belicht. Verschillen groter dan € 25.000 worden toegelicht
• Afrondingsverschillen:
In de tabellen worden de cijfers gepresenteerd in een veelvoud van € 1.000. Hierdoor ontstaan afrondingsverschillen in totaaltellingen, saldi en dergelijke.
• Gebruik minteken (-):
Het ‘-teken’ wordt gebruikt om aan te geven dat een cijfer nadelig is. Dit teken wordt echter weggelaten indien duidelijk is dat sprake is van lasten. Deze zijn namelijk per definitie nadelig.