Economische promotie
Programma recreatie en toerisme
In 2023 hebben we verder gewerkt aan de uitvoering van de meerjarige toeristische uitvoeringsagenda. Dit is onder meer gebeurd door een aantal verbeteringen van de wandel- en fietspaden in combinatie met extra structureel onderhoud. Er is een nieuwe grensoverschrijdende kastelenfietsroute gerealiseerd via Leut en de gemeente Stein is opgenomen in de oerboerfietsroute die de bandkeramiek onder de aandacht brengt. Daarnaast is samen met de gemeenten Beek en Meerssen een gravel/mtb route geïntroduceerd bij Catsop.
In samenwerking met Visit Zuid-Limburg, de toeristische werkgroep Maaskentj en het rivierpark Maasvallei is gewerkt aan de verdere positionering, profilering en promotie van Stein als hart van de Maasvallei door middel van het updaten van de website en de digitale infozuilen, het verbeteren van routing & signing op drie strategische locaties en online en offline promotie. Er is ook een vernieuwde wandelbrochure uitgebracht.
We hebben verder gewerkt aan de verbetering van strategische toeristische locaties zoals het kasteelpark Elsloo, door middel van cofinanciering. Ook is cofinanciering toegezegd aan stichting Vrijheid Urmond in de vorm van een Leader- en Interregsubsidie voor het Bath. Daarnaast is gewerkt aan de toeristische parkeerplaatsen: de rivierparkings. De rivierparking in Berg aan de Maas is in het voorjaar van 2023 opgeleverd en de voorbereidingen zijn getroffen om begin 2024 te starten met de rivierparking Steinerbos en het verbeteren van de parkeerplaats van de brasserie Steinerbos. Hierdoor vindt in de toekomst een goede spreiding van bezoekersstromen binnen onze gemeente plaats.
De culturele verenigingen en de toeristisch/recreatieve ondernemers zijn actief gestimuleerd en gefaciliteerd om als ambassadeurs bij te dragen aan de verwezenlijking en verbetering van onze gemeente als toeristisch hart van de Maasvallei door middel van de stimuleringsregeling toerisme.
Binnen de regio Westelijke Mijnstreek is afgesproken om de toeristische samenwerking en intensiever op te zoeken met als doel de doorontwikkeling van het fietsroutenetwerk, waardoor onze regio een belangrijke schakel vormt tussen het Heuvelland en België. Ten aanzien van de fietsbrug Stein-Maasmechelen is geconstateerd dat onze lobby er weliswaar toe heeft geleid dat de Vlaamse overheid concrete interesse heeft getoond in dit project maar dat commitment aan Nederlandse zijde (provincie Limburg en Rijk) ontbreekt. Verder willen wij ons als regio Westelijke Mijnstreek de komende jaren toeristisch profileren als “Grensmaasvallei”.
Tenslotte is gewerkt aan een uitvoeringsprogramma voor toerisme in Zuid-Limburg op basis van de in 2020 vastgestelde visie vrijetijdseconomie Zuid-Limburg: de invoering van een wandelknooppuntennetwerk voor Zuid-Limburg dat in 2024 gereed is en het oprichten van een regionale projectorganisatie om de komende jaren door te pakken met Zuid-Limburgse toeristische projecten zoals een dataplatform.
Ten aanzien van het budget wordt opgemerkt dat een aantal bedragen zijn doorgeschoven. Het Zuid-Limburgse wandelknooppuntennetwerk heeft in 2023 vertraging opgelopen. Het project voor een kunstwerk over grensstenen in de Maasband kon in 2023 niet worden uitgevoerd vanwege uitloop van de werkzaamheden van het Consortium Grensmaas ter plaatse, evenals de ontwikkeling en promotie van een nieuw toeristisch kinderproduct dat we willen introduceren in Meers/Maasband. Tenslotte zijn de bedragen die waren gereserveerd voor cofinanciering voor Leader en Interregprojecten doorgeschoven naar 2024.