Ruimtelijke ordening
Omgevingswet
In 2023 is verder gewerkt aan het voorbereiden van onze organisatie op de komst van de Omgevingswet. Gedurende het lopende jaar is pas definitief duidelijk geworden dat de Omgevingswet op 1 januari 2024 in werking treedt. Dit heeft ertoe geleid dat er enkele aanpassingen in de projectplanning hebben plaatsgevonden.
We hebben ons in 2023 gericht op de uitvoering van een opleidingsplan en het communicatieplan, inclusief het vullen van informatie over de Omgevingswet op de website. Ook is gewerkt aan de toekomstige dienstverlening door het vullen van het nieuwe omgevingsloket door middel van het maken van toepasbare regels (vragenbomen en vergunningchecks voor de 15 meest aangevraagde vergunningen) en het implementeren van twee overige applicaties die samenhangen met het digitale stelsel Omgevingswet. Daarnaast zijn de werkprocessen voor vergunningen opnieuw beschreven en getest.
Verder hebben wij alle verordeningen die zien op het fysieke domein beleidsneutraal aangepast met het oog op de Omgevingswet en hebben wij allerlei overige noodzakelijke juridische aanpassingen met de komst van de wet afgerond, denk daarbij aan de aanpassing van het mandaatbesluit, de instelling van een nieuwe welstandscommissie en de vaststelling van de lijst bindend advies en verplichte participatie.
Met de gemeenten Beek en Sittard-Geleen is verder gewerkt aan een omgevingsplanregeling voor Chemelot. Daarnaast zijn we in 2023 gestart met het maken van een omgevingsplan door de eerder vastgestelde bouwsteen voor de woonkernen verder uit te werken in een pilotproject voor de kern Meers. Deze projecten continueren we in 2024.
Vanwege van de onduidelijkheid rondom de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de noodzakelijke nazorg, zijn enkele deelprojecten die kort voor en na de inwerkingtreding moeten plaatsvinden, inclusief de daaraan verbonden kosten, doorgeschoven naar 2024.
Stationsomgeving Beek-Elsloo
Er zijn in 2023 diverse overeenkomsten gesloten tussen gemeente Beek en Stein, Provincie, Limburg, Prorail, NS en het Ministerie I&W om de realisatie van het stationsgebied na jaren voorbereiding mogelijk te maken. Middels een aanbestedingsprocedure is de aannemer gecontracteerd die eind 2023 is gestart met de werkzaamheden aan Steinse zijde. De aanlegwerkzaamheden gaan geheel 2024 nog door en medio 2025 zal het hele project gereed zijn.
Aanpak Kwadrant Zaam Wonen
Nieuwdorp is een wijk in beweging. Voorzieningen en woningen zijn aan vernieuwing toe wat betekent dat delen van de wijk gaan veranderen. Dit vraagt een zorgvuldig proces.
Niet voor niets is Mijn Nieuwdorp een pilot voor de nieuwe Omgevingswet (met name op gebied van integraal gebiedsgericht werken en participatieprocessen).
Sinds 2019 werken we aan het Wijkactieprogramma (WAP) waarbij we komende jaren focussen op vier geprioriteerde opgaven: Bruisend Hart, Aanpak Woningvoorraad Kwadrant Zaam Wonen, Sociale aanpak 360 graden Nieuwdorp. Dit is vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst.
In 2023 zijn diverse werkzaamheden uitgevoerd voor de projecten.
Voor de Aanpak Woningvoorraad (Kwadrant Zaam Wonen):
• is de renovatie- en verduurzaming van de grondgebonden huurwoningen van Zaam Wonen gestart;
• heeft bureau DIEP, aangesteld door de gemeente, de begeleiding van particulieren voor de verduurzaming van hun woning in het projectgebied verder vorm gegeven;
• is voor deze particulieren de ‘Subsidieregeling Volkshuisvestingsfonds (VHF-subsidie) woningeigenaren in Nieuwdorp gemeente Stein 2023-2026’ door de Raad vastgesteld;
• is voor de sloop/nieuwbouw van de gestapelde huurwoningen een nieuw ontwerp bestemmingsplan opgesteld in procedure gebracht;
• is vergunning verleend voor het oprichten van een permanente vleermuizentoren in het kader van de Wet Natuurbescherming.
Voor Bruisend Hart:
• is voor het plangebied en het ontwikkelprogramma een nieuw ontwerp bestemmingsplan opgesteld en in procedure gebracht;
• is op basis van het ontwikkelprogramma is een subsidie bedrag gereserveerd;
Voor 360 graden Nieuwdorp:
• heeft Vidar in de Wijk haar waarde inmiddels bewezen in Nieuwdorp als een thuisbasis van waaruit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen in de wijk;
• is de 2e netwerkbijeenkomst georganiseerd met maatschappelijke professionals en een sociale kaart opgesteld waardoor professionals makkelijker contact leggen.
Wijkaanpak breed is in 2023 een wijkmarkt en een wijkavond georganiseerd om bewoners te informeren over de projecten. De wijkavond in oktober is gecombineerd met het werkbezoek van gouverneur Roemer aan Nieuwdorp.
Stikstofberekeningen
Op basis van de raamovereenkomst zijn in 2023 meerdere stikstofberekeningen bij vergunningaanvragen door het adviesbureau beoordeeld.