Onderwijsbeleid en leerlingenzaken
Onderwijsachterstandenbeleid
In 2023 hebben we - conform onze inschatting en verwachting - een stijging gezien van het aantal VVE-geïndiceerde kinderen. Wat opvalt is met name de kentering van indicatiestelling; met name kinderen in gezinnen met sociaal emotionele problematiek nemen toe. In 2023 hebben we de toenemende kosten goed kunnen opvangen binnen het bestaande budget, onder meer doordat we vanuit het Rijk in 2023 meer geld ontvangen hebben voor dit doel.
Lokaal integraal jeugdbeleid
Vanwege de grote mate van overlap tussen enerzijds het Lokaal Integraal Jeugdbeleid (LIJ) en anderzijds het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) zijn in 2023 geen nieuwe doelstellingen geformuleerd m.b.t. het LIJ maar is voortborduurt op wat er al lag of vanuit NPO nog zou komen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een concrete aanvraag vanuit (een deel van) het werkveld (basisonderwijs, Ecsplore, PIW) ten aanzien van de besteding van de NPO-middelen. Met die aanvraag willen we focussen op kanskracht en normaliseren daar waar het kan. Inzetten op ontwikkeling en kansen voor ieder kind/leerling vanuit de doorgaande lijn: voorschools-PO-VO. Concreet is in 2023 besloten dat we eind 2023 en in 2024 op de locaties van IKC de Triviant, KC Aelse, BS de Avonturijn, KC Bonjour, OBS de Maaskei Stein en OBS de Maaskei Urmond aan de slag gaan met de training 'Bikkels in de dop' voor groep 5/6 en 7/8, met een voorlichting voor professionals over 'het voeren van moeilijke gespreksvoering' en op alle zes de schoollocaties zogenaamde pauzespellen introduceren. Voor de rest zijn we ten aanzien van het LIJ in afwachting van de dialoogsessie van OKO die in het voorjaar 2024 gaat plaatsvinden.
Aanpak basisvaardigheden
Lage basisvaardigheden maken het voor een deel van onze inwoners moeilijk om mee te kunnen doen in onze samenleving. Moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en het beschikken over beperkte digitale vaardigheden heeft grote impact. Niet alleen op de financiële en de gezondheidssituatie, maar ook als het gaat om de positie op de arbeidsmarkt.
Gemeenten en maatschappelijke partners in de Westelijke Mijnstreek werken sinds 2017 samen aan het versterken van de basisvaardigheden van de inwoners en het verminderen van de laaggeletterdheid. Om deze samenwerking kracht bij te zetten heeft de gemeente Stein, in de persoon van wethouder Dassen, op 12 april 2023 het nieuwe akkoord "Samen werken aan basisvaardigheid in de Westelijke Mijnstreek, ondertekend. Met onze raadsinformatiebrief van 6 april 2023 hebben wij u hiervan in kennis gesteld.
Het besluit tot het ondertekenen van dit akkoord, was tevens het moment een nieuwe start te maken om te komen tot meer structuur in de lokale aanpak van dit vraagstuk. Begonnen is met een interne sessie om helder te krijgen wat we op dit moment allemaal doen en welke vervolgacties noodzakelijk zijn. Bij deze bijeenkomst was ook een taalambassadeur (lees: ervaringsdeskundige) aanwezig. Naar aanleiding van deze bijeenkomst hebben inmiddels overleggen plaatsgevonden met het onderwijsveld (primair en voortgezet onderwijs), die in 2024 een vervolg zullen krijgen. Ook zijn afspraken gemaakt voor interne trainingen (in 2024) als het gaat om het opsporen van mensen met beperkte basisvaardigheden. De medewerkers van de teams WMO/Jeugd en KCC/Burgerzaken zullen hieraan deelnemen. De projectleider basisvaardigheden Westelijke Mijnstreek is aanwezig geweest bij een ontbijtsessie met bedrijven op 26 oktober 2023 bij Nedlin. Ook is het thema onder de aandacht gebracht in het kader van "De dag van de ondernemer". Voorts is besloten, als onderdeel van de Direct Duidelijk Campagne, in Stein te starten met een meeleesgroep.
Een belangrijke partner binnen de Bondgenootschappen Laaggeletterdheid is ROC VISTA college. Deze onderwijsorganisatie is door de gemeente Heerlen, vanuit haar rol als contactgemeente voor de WEB-regio Zuid-Limburg, gecontracteerd voor het verzorgen van het volwassenenonderwijs. Per 1 januari 2024 verliep de contractperiode. Wat betekende dat deze vorm van onderwijs opnieuw moest worden ingekocht dan wel anders moest worden georganiseerd. Uiteindelijk is gekozen voor een publiek-publieke samenwerking. In onze raadsinformatiebrief van 20 december 2023 en de daarbij behorende bijlage, wordt deze keuze uitvoerig toegelicht.