Afval
RWM
Gemeente Stein heeft aandelen in het aandelenkapitaal van RWM. In 2023 is geen dividend ontvangen van RWM.
Er vindt geen bijdrage plaats aan deze verbonden partij. Middels een eindafrekening worden de kosten verwerkt binnen het afvalcompartiment en gedeeltelijk het rioolcompartiment. Deze onderbouwingen zijn terug te vinden in subtaakvelden riolering, afval en binnen de paragraaf lokale heffingen.
In november 2023 is de strategische toekomstvisie van RWM in de AvA vastgesteld. De gemeente Echt-Susteren heeft in 2023 als pilot deelgenomen, en zal met ingang van 2024 definitief toetreden tot RWM.
Uitvoeringsplan Grondstoffen (UVP)
In 2022 is de Oplegnotitie Regionaal Uitvoeringsplan (UVP) ‘Van Afval Naar Grondstof 2022-2025’ vastgesteld. Dit betreft een gezamenlijk uitvoeringsplan van de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Beek. Het UVP beschrijft de uitvoering van de doelen die in 2021 zijn vastgesteld in het Regionaal Beleidskader Van Afval Naar Grondstof. Na vaststelling van het UVP is in juli 2022 gestart met de uitvoering. Met een projectmatige aanpak en in nauwe samenwerking met RWM, gemeente Beek en gemeente Sittard-Geleen zijn in 2023 de volgende maatregelen doorgevoerd:
- Gezamenlijke regelgeving geactualiseerd (afvalstoffenverordening inclusief bijbehorende uitvoeringsregeling).
- Aangepaste inzamelfrequentie restafval (eenmaal per vier weken) per 1 januari 2023.
- Aangepaste inzamelfrequentie PMD (eenmaal per twee weken) per 1 januari 2023.
- Aangepaste DIFTAR-tarieven per 1 januari 2023 (afvalstoffenverordening).
- Communicatieplan RWM bestuurlijk vastgesteld medio 2023.
Verder zijn, in het kader van het UVP, de basisscholen door RWM op de hoogte gesteld van de mogelijkheid om gebruik te maken om afval en grondstoffen gescheiden in te zamelen en af te laten voeren door RWM. Het verlagen van de inzamelfrequentie van het restafval heeft er ook toe geleid dat er alternatieven geboden worden aan huishoudens welke een groot volume aan incontinentiemateriaal en luierafval hebben. Deze huishoudens wordt de mogelijkheid geboden om, tegen reguliere kosten, een afvalpas voor een ondergrondse afvalcontainer of een extra container aan te vragen en te gebruiken.
Project overlast zwerfafval
Zoals in de begroting voor 2023 beschreven is de zwerfafvalvergoeding komen te vervallen en is daarvoor de SUP-vergoeding in de plaats gekomen. De hoogte van de bedragen zijn daarbij inmiddels bekend en, naast de bedragen beschikbaar uit het bestuursakkoord, in te zetten in de structurele aanpak van de zwerfafval problematiek. In 2023 is een deel van de beschikbare gelden ingezet om de strategie "Schoon Stein" op te stellen om het structureel karakter van de aanpak te borgen en is deze strategie tevens gepresenteerd aan de raad. Het vervolg op deze strategie, de uitwerking van een uitvoeringsplan, volgt in 2024. Evenals de uitvoering van de beschreven maatregelen in het uitvoeringsplan.
Kostendekkingsplan afval
De kosten voortvloeiend uit het Regionaal Uitvoeringsplan VANG 2022 - 2025 worden 100% gedekt uit de afvalstoffenheffing. Dit is niet anders voor 2023. De egalisatiereserve wordt in de periode van 2023 - 2025 deels ingezet om de stijging in kosten per huishouden te dempen.
De volgende maatregelen zijn in 2023 tot uitvoering gebracht welke betrekking hebben op het kostendekkingsplan afval:
- De beleidscapaciteit binnen de gemeente is op orde gebracht
- Er is ingezet op extra beleids- en regiekracht voor het uitvoeringsplan
- Maatregelen uit het uitvoeringsplan
In 2023 is het vastrecht van het afval vastgesteld op € 228,00. Uitgaande van de geactualiseerde lasten en baten van de gesloten exploitatie van het afval is een storting van € 30.000 ten gunste van de reserve afval gedaan om 100% kostendekking te kunnen realiseren.